torek, 21. marec 2023

2. dan - Spoznavanje mesta

Dan se je začel že nadvse zgodaj ob 7. uri s hotelskim zajtrkom, ki nas je prijetno presenetil, na voljo nam je bila namreč zelo raznolika hrana. Po zajtrku nam je dobrodošlico izrekel naš poljski mentor Daniel, s katerim smo imeli sestanek in se pogovorili o planu aktivnosti, ki nas čakajo v prihodnjih dveh tednih.

Po sestanku smo odšli na ogled kemijskih in mikrobioloških laboratorijev za nadzor neoporečnosti vode, ki vstopa v vodovodni sistem Krakova. Maloštevilno je osebje v laboratorijih, ki govori angleško, vendar smo ugotovili, da za nas to ni prevelika ovira. Poljščina je za Slovence kar razumljiva, pri prevajanju v angleščino pa nam je pomagal tudi Daniel. Po ogledu laboratorijev so nam zaposleni podrobno predstavili še proces čiščenja vode, ki jo za celo mesto črpajo iz reke Rudawa. Na črpališču je voda precej slabe kakovosti, vendar jo z uporabo usedalnih bazenov, filtrov in s kloriranjem očistijo do te mere, da lahko meščani z užitkom uporabljajo vodovodno vodo.

Ogled kemijskih laboratorijev

Laboratorij za kemijske analize vode

Med bazeni za čiščenje vode

Po kosilu v restavraciji s široko izbiro jedi, med katerimi pa je manjkala tradicionalna poljska hrana, je sledil še ogled mesta z Danielom, ki nam je na kratko predstavil zgodovinski razvoj mesta. Mesto spominja na Ljubljano, le da je večje. Ogledali smo si veliko cerkva, ki so nas pozitivno presenetile s svojo razkošnostjo. Odšli smo tudi na grad, iz katerega se je mesto razvijalo, Daniel pa nam je med drugim razkril, da ima cerkev v državi zelo veliko vlogo, zaradi česar nemalokrat prihaja do sporov z ateisti, ki jih po njegovih beseda na Poljskem ni tako malo, kot se zdi. Skupaj z Danijelom smo opazovali še kip zmaja, ki naj bi bruhal ogenj na vsakih pet minut. Napeto smo strmeli v zmaja, ki naj bi po legendi ustrahoval prebivalce mesta, porazil ga je pa zviti čevljar, in na koncu le dočakali izbruh, ki je bil izjemen in iz nas izvabil kar nekaj vzdihljajev. Ko smo se zmaja naveličali, smo z Danielom odšli na tramvaj v smeri proti hotelu. V trenutku, ko smo izstopili na naši postaji, je začelo močno deževati in v hotel smo prispeli popolnoma premočeni. Medtem ko smo se nekateri prepustili zasluženemu počitku, je del popotnikov začel s še zadnjimi pripravami na test iz mikrobiologije.

Osrednji krakovski trg


Daniel in dijaki na ogledu mesta

Pod gradom

Ena izmed stavb na grajski ploščadi

Tramvaj nas pelje proti hotelu

Ni komentarjev:

Objavite komentar

12. dan

Prvi jutranji korak je bil zajtrk, ki nas iz dneva v dan vedno manj razveseli. Namesto v laboratorijih, smo naš dan nadaljevali v šoli. Klju...