ponedeljek, 27. marec 2023

8. dan - Sneg in gliste

Po zanimivem vikendu smo se danes vrnili nazaj v laboratorije. Zopet smo se odpravili na kemijsko srednjo šolo, tokrat v deževni Krakov. Opravili smo test oksidabilnosti vode. Posebej smo naredili poskus z vzorcem destilirane in rečne vode. V vzorca vod smo dodali žveplovo kislino, kalijev permanganat in nato še oksalno kislino.  Potem smo zmes segreli in titrirali s KMnO4 do spremembe barve. Z izjemo manjših zapletov so vaje potekale brez težav.

Manjši zaplet z bireto

Po treh urah smo se napotili na kosilo in nekateri so bili prikrajšani za vsakdanji obrok piščanca. Po kosilu smo presenetljivo pravočasno prišli na fakulteto na mikrobiološke vaje. Tam smo imeli najprej uvodno uro, kjer je profesorica predavala o organizmih v aktivnem blatu iz mestne čistilne naprave. Medtem ko so nekateri pozorno poslušali razlago, so se drugi zabavali z škripajočimi stoli. Potem smo si omenjene organizme še sami ogledali pod mikroskopom in naše najdbe primerjali med sabo. Preverili smo rezultate sredinih vaj o analizi vode s profesorico Chmiel. Zadnjo uro smo praktično obnavljali znanje o odpornosti antibiotikov. Triinpolurne vaje smo podaljšali še za dodatne dobre pol ure, vendar smo se kljub tem zabavali. Skozi laboratorijska okna smo opazili celo snežinke in pomislili na profesorja Žigona, ki je tisti čas preživel na ogledu mesta. Na poti domov smo se nekateri ustavili še na pici, nato pa večer preživeli v hotelu.

Raziskovanje mikroskopa

Pogled skozi okular

Pogled skozi okular

Pogled skozi okular

Pogled skozi okular

Trdo delo


Ni komentarjev:

Objavite komentar

12. dan

Prvi jutranji korak je bil zajtrk, ki nas iz dneva v dan vedno manj razveseli. Namesto v laboratorijih, smo naš dan nadaljevali v šoli. Klju...