sobota, 25. marec 2023

6. dan - Rudnik soli Wieliczka

Dopoldne smo se s tramvajem odpravili do najbližje železniške postaje in nato prvič izkusili vožnjo z vlakom na Poljskem. Ko smo prispeli do mesta Wieliczka, smo se peš odpravili do nekaj minut oddaljenega rudnika soli, kjer nam je naš vodič Daniel uredil karte. Do termina ogleda nam je ostala še dobra ura, zato smo se z Danielom odpravili na kratek ogled centra tega lepega mesteca.

Wieliczka

Wieliczka

Ko je prišel čas za naš ogled, smo se s skupino odpravili v rudnik. Da smo prišli do prve etaže rudnika, ki leži 64 m pod zemljo, smo morali prehoditi nekaj čez 300 stopnic, ki jim skorajda ni bilo konca. Skozi rudnik nas je vodil angleško govoreči vodič, ki nam je predstavil vse dele rudnika odprtega za turiste, kar pa predstavlja le 1 % dolžine celotnega rudnika. Spoznali smo, da mora biti vsa oprema v takšnem rudniku lesena, saj bi bila kovinska občutljiva na rjo, poskusili smo sol s sten, ki so nas ves čas obdajale, ogledali smo si vrsto velikih soban za delo z mehanizacijo za prevoz soli in izjemno lepo okrašenih podzemnih kapel.

Vhod v podzemlje

Stopnišče brez konca

Solni kip Nikolaja Kopernika

Solni kipi

V kameno sol vklesana Zadnja večerja

Mogočni lestenci in z lesom podprti stropovi

Solni kip

Prikaz življenja v rudniku

Slano jezero

Maketa rudnika

Slano jezero

Po končanem dvournem ogledu rudnika se je polovica skupine odpravila nazaj na površje, kjer so si sami ogledali še okolico mesta, medtem pa nas je polovica nadaljevala ogled še v muzejskem delu rudnika, v katerem nas je zelo dobrovoljni vodič, poln humornih domislic, popeljal skozi način življenja, kakršno je nekoč vladalo v rudniku. Popoldan smo nekateri preživeli v plezalnem centru, drugi pa so se podružili ob igranju družabnih iger.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

12. dan

Prvi jutranji korak je bil zajtrk, ki nas iz dneva v dan vedno manj razveseli. Namesto v laboratorijih, smo naš dan nadaljevali v šoli. Klju...